понеделник, 27 януари 2025 г.

Тутманик

            Продукти: 
 2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване) 
 5 суп. л. олио 
 200 мл. прясно мляко 
 125 гр. кисело мляко ( 1 к.л. сода бикарбонат в кис. мляко) 
 1 1/2 ч.л. сол 
 1 супена захар
 600-650 гр. брашно за меко тесто
 20 гр жива мая (или 1 пак. суха мая)
   тава 28 см. диаметър (на снимката е 26см.)
 
       
        За оформяне:
 100-125 гр. масло
 300-350 гр. сирене
  
     Приготвяне: 
 В контейнера на хлебопекарната се слагат яйца(без 1 жълтък), прясното мляко, киселото мляко, захарта, солта и олиото. Отгоре се поставя предварително пресятото брашно, и натрошената прясна мая. Програма тесто, продължителност час и половина. Изключвам машината 15-20 минути преди края на програмата. 
   Готовото тестото разделям на три топки, които разточваме на кори не много тънки(аз ги разстилам с намаслени ръце). Корите се намазват обилно с масло и поръсват с натрошено сирене. Навиват се на руло и се усукват. 
   Нареждат се в намазнена тава като охлюв и се оставя да втаса отново за около 20-30 минути да удвои обема си. Втасвам във фурната на 50 градуса. 
   След като втаса тутманикът, се намазва с разбит жълтък и печем на 175 °C за около 35-40 минути.
          
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар