вторник, 22 май 2012 г.

Дърпана баница




Продукти:
250 мл. вода
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
щипка сол
около 550 гр. брашно да стане меко тесто

 Правих я за първи път и реших да направя по малко тесто, че ако не стане да не ме е яд. Забърках тесто в хлебопекарната на програма тесто от следните продукти:
  1 яйце
150 мл. вода
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
щипка сол
350-400 гр. брашно

Готовото тесто разделих на 6 топки, които намазних обилно с олио в купа, покрих с кърпа и оставих да починат15-20 минути.

  След това всяка топка се разточва с точилка на кръг с диаметър около 20 см. намазват се с олио, завиват се с кърпа и се оставят да починат 20-30 минути.

  През това време се приготвя плънката от
  3 яйца  и около 300 гр. натрошено сирене се разбъркват.

След половин час пак ги намазах с мазнина.
   Взима се едно парче и започвате да го въртите във въздуха за да се разпъне още, като достигне до това положение
 
  го слагате на маса покрита с покривка и започвате да раздърпвате  спръсти докато стане прозрачно, колкото по-тънко по-добре.


Ако по края стане по дебело може да го изрежите. Ако стане дупка не е проблем. След като е разтегното в единия край се слага част от плънката,


слага се олио,загъвам леко и с помощта на покривката навивате на руло като повдигате покривката и нареждате в тавата.



 Така се процедира и с останалите парчета.

     Баницата обилно се намазва с олио, сложих и малко масло.

Слага се в загрята фурна на 250С  за около 20-25 минути.
Баницата по-скоро се пържи.
 След като се извади веднага се отцежда олиото като се накланя тавата баницата се придържа  с дъска за рязане да не падне, леко се напръсква с вода и се покрива с кърпа за 10-тина минути да поомекне. Ако я предпочитате хрупкава не се пръска с вода и не се покрива.






      Клипчето от което гледах как се прави дърпана баница




Няма коментари:

Публикуване на коментар