понеделник, 27 февруари 2012 г.

Торта Добуш (домашна торта)


Продукти за блата : 2 яйца , 1ч.ч.захар ,1 ч.ч. олио ,1ч.ч. прясно мляко
½ ч.л. сода, брашно колкото поеме, до меко тесто/ при мен отидоха около 6 чаши от 200 мл, но зависи от брашното, така че това количество е само ориентир/

Приготвяне : от продуктите се замесва тесто и се точи на кори по половин сантиметър дебели (4-5 броя, зависи дали ще са с по-малък или по- голям диаметър). Изпичат се поотделно в тавичка поръсена с брашно, в предварително загрята на 190 - 200 гр. фурна. След като изстинат се заливат с крем.


Крем : 1 л. Прясно мляко , 4 яйца , 4 с.л. брашно ( с връх ), 2 ч.ч. захар ,1
пакет масло- 125 гр. ,1 ванилия , 2 с.л. какао.
  Понеже крема идва малко трябва да се направи доза и половина.
 Аз направих една доза крем, а от блата половин доза.

Приготвяне : Разбива се яйцата с 1ч. захар и прясното мляко. Към сместа се добавя другата чаша захар , разбъркана с брашното.Слага се на огън и се бърка докато се сгъсти и покаже първия мехур. Като се махне от котлона се добавя маслото и ванилията. Кремът се разделя на 2 равни части и в едната се слага какаото(направих я без какао). Залива се кора – крем.

 Тортата се украсява отгоре с орехи (аз не съм сложила не обичам) и настърган шоколад/.Трябва да престои  едно денонощие , за да има време блатовете да поемат крема и да омекнат.

           ИЗТОЧНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар