Продукти:
1 цяло агне
бял дроб
черен дроб
сърце
шкембе
тънките черва
дебелите черва
4-5 връзки пресен лук
1 кг. ориз
олио
черен пипер
1 с.л. червен пипер
джоджен
и було
Приготвяне:
Червата, белия и черния дроб, шкембето и сърцето се измиват много добре. Червата се накисват за около час във вода с оцет, измиват се пак и се оплитат на три плитки. Черния и белия дроб се надупчвата с нож на няколко места.
Всичко това се слага в тенджера налива се с вода, посолява се на вкус и се слага да се вари за около 1.50 ч.
После дреболиите се вадят от тенджерата и като поизстинат се нарязват на парченца.
В друга тенджера се слага олио да покрие дъното. Пресния лук се нарязва и се запържва в олиото, ако лука започне да загаря се сипва 1-2 с.л. о т бульона на дреболиите. Сла се нарязания пресен джоджен, разбърква се и се слага изчистеня и измит олиз да се запържи до стъклено.
Добавят се нарязаните дреболии, 1 с.л. червен пипер и се налива от бульона на дреболиите.Съотношението на ориз - бульон е 1: 1 или 1:1 1/2 . Когато водата поеме се сваля от котлона. Ориза трябва да е полусварен.
Агнето се усолява леко от вътре със сол и се пълнви със изстиналата плънка и се зашива.
От вън се намазва със сол, масло и червен пипер в тази последователност и се завива с булото.
Налива се в тавата 2 - 2,5 литра вода леко усолена.
За да не загори агнето от долу на дъното на тавата се нареждат пръчки от лозе предварително накиснати за 2 часа във вода и върху тях се слага агнето. Може и без пръчки.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в пещ за около 6-7 часа.
Или на 100С във фурната за цяла нощ.
Клипче как се зашива.
Вече зашито. Намазано е с масло преди да се сложи солта, маслото и червения пипер защото беше изсъхнало.
Великолепно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, искам да Ви питам тъй като незнам дали ще имам було проблем ли е без него?
ОтговорИзтриванеНе е проблем, може и без булото.
ИзтриванеTozi oriz e razkaskan
ОтговорИзтриванеДобре изглежда ако е печено минимум 4 часа ще е супер и вътре плънката
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда
ОтговорИзтриване