вторник, 22 май 2012 г.
Дърпана баница
Продукти:
250 мл. вода
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
щипка сол
около 550 гр. брашно да стане меко тесто
Правих я за първи път и реших да направя по малко тесто, че ако не стане да не ме е яд. Забърках тесто в хлебопекарната на програма тесто от следните продукти:
1 яйце
150 мл. вода
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
щипка сол
350-400 гр. брашно
Готовото тесто разделих на 6 топки, които намазних обилно с олио в купа, покрих с кърпа и оставих да починат15-20 минути.
След това всяка топка се разточва с точилка на кръг с диаметър около 20 см. намазват се с олио, завиват се с кърпа и се оставят да починат 20-30 минути.
През това време се приготвя плънката от
3 яйца и около 300 гр. натрошено сирене се разбъркват.
След половин час пак ги намазах с мазнина.
Взима се едно парче и започвате да го въртите във въздуха за да се разпъне още, като достигне до това положение
го слагате на маса покрита с покривка и започвате да раздърпвате спръсти докато стане прозрачно, колкото по-тънко по-добре.
Ако по края стане по дебело може да го изрежите. Ако стане дупка не е проблем. След като е разтегното в единия край се слага част от плънката,
слага се олио,загъвам леко и с помощта на покривката навивате на руло като повдигате покривката и нареждате в тавата.
Така се процедира и с останалите парчета.
Баницата обилно се намазва с олио, сложих и малко масло.
Слага се в загрята фурна на 250С за около 20-25 минути.
Баницата по-скоро се пържи.
След като се извади веднага се отцежда олиото като се накланя тавата баницата се придържа с дъска за рязане да не падне, леко се напръсква с вода и се покрива с кърпа за 10-тина минути да поомекне. Ако я предпочитате хрупкава не се пръска с вода и не се покрива.
Клипчето от което гледах как се прави дърпана баница
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар