петък, 13 април 2012 г.

Великденски курабии


      Продукти:
    3 яйца
150гр.  кисело мляко
1 1/2 амонячни соди ( по 10гр)
1/2ч..л.сода (5гр)
кората на 1 лимон 
1 1/2 ч.ч захар
3/4  ч.ч разтопена мас (от по 200мл)
 2 ванилии  
 Брашно за меко тесто - около 700-800 гр. 

       Приготвяне:
 Разбиват се яйцата,в млякото се слагат амонячната сода  и  содата бикарбонат  и се прибавя към яйцата.Добавя се захарта, маста, ванилиите и се настъргва лимонената кора. Прибавя  се брашното.

Много е важно тестото да е меко,за да не станат твърди курабиите. Но не и да лепне.

Точи се кора, изрязва се с формички по желание, отгоре се мажат със жълтък, поръсват се със захар и се пекат - в загрята фурна, на 170-180С без да престояват. 

  От дебелината на разточената кора зависи дали ще са хрупкави или по-мекички, пръхкави. Колкото е по-тънка кората, тлкова по-хрупкави стават.
Пекат се до бледо порозовяване  точа около  5-7 мм. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар