неделя, 8 април 2012 г.

Козунак


 

     Продукти:

4 яйца - единия жълтък за намазване  
130 мл. пр. мляко
10мл. лимонов сок
160 гр. мазнина
30 гр. прясна мая 
щипка сол
240 гр. захар
настъргана кора на 1 лимон
около 700 гр. брашно


    Приготвяне:
Яйцата се разбиват с тел, към тях се прибавя прясното мляко,щипката сол и се изсипва в машината за хляб. Изсипва се захарта и се пуска машината за 2-3 минути и се спира. Добавя се лимоновия сок, половината от мазнината, брашното и отгоре се натрошава маята.
 Хубаво е козунака да се меси на най-дългата програма при мен програмата за френски хляб.
Тестото трябва да е възможно най-меко. Оставих да мажи леко под бъркалките. На десетата минута от месенето започнах да прибавям и останалата мазнина на няколко пъти.
В началото на второто месене добавиш настърганата кора на 1 лимон.
  Изключих програмата преди да започне да пече
Разделих тестото на две. Всяка топка разделих на три,направих ги на фитили и оплетох два козунака в единия сложих мармалад от череши.
   Втасаха във фурната на 50С ,след като втасаха намазах с жълтък и поръсих  със захар. Печене на 170С












Сплитане на козунаци  и пак

Няма коментари:

Публикуване на коментар