събота, 7 април 2012 г.

Домашно кисело мляко



         

     Сварете един литър прясно мляко и го оставете да се охлади до около 40- 45 градуса. ( като потопите кутрето да можете да изтраете 10-тина секунди .) Отсипете от прясното мляко около една четвърт в подходяща тенжера и добавете  4 лъжици кисело мляко. Разбийте добре и изсипете и останалото прясно мляко. Разбъркайте и захлупете с капака. Сега не трябва да допускате млякото да се охлади през следващите 4-5 часа. За целта обвийте тенжерата с одеало и го оставете в топло помещение. След 4-5  часа развийте одеалото и поставете вече киселото мляко в хладилника да се охлади.
     Този път не го ових с одеало а реших да го сложа във фурната и периодично я пусках на 40-50С.

По принцип подквасвам млякото в компотени буркани,на 1 буркан 1 чаена лъжица кис. мляко затварям с капачки и увивам с одеало,

Ако млякото не се подкваси причините могат да бъдат следните:
- температурата е била прекалено висока, което е унищожило бактериите
- температурата е била по- ниска и не е осигурила оптималните условия за развитие на бактериите
-  Опитайте с друга марка кисело мляко за закваска( най-добре да е домашно).




Няма коментари:

Публикуване на коментар