Сварете един литър прясно мляко и го оставете да се охлади до около 40- 45 градуса. ( като потопите кутрето да можете да изтраете 10-тина секунди .) Отсипете от прясното мляко около една четвърт в подходяща тенжера и добавете 4 лъжици кисело мляко. Разбийте добре и изсипете и останалото прясно мляко. Разбъркайте и захлупете с капака. Сега не трябва да допускате млякото да се охлади през следващите 4-5 часа. За целта обвийте тенжерата с одеало и го оставете в топло помещение. След 4-5 часа развийте одеалото и поставете вече киселото мляко в хладилника да се охлади.
Този път не го ових с одеало а реших да го сложа във фурната и периодично я пусках на 40-50С.
По принцип подквасвам млякото в компотени буркани,на 1 буркан 1 чаена лъжица кис. мляко затварям с капачки и увивам с одеало,
Ако млякото не се подкваси причините могат да бъдат следните:
- температурата е била прекалено висока, което е унищожило бактериите
- температурата е била по- ниска и не е осигурила оптималните условия за развитие на бактериите
- Опитайте с друга марка кисело мляко за закваска( най-добре да е домашно).
Няма коментари:
Публикуване на коментар