понеделник, 27 февруари 2012 г.
Хляб капама
Така е кръстен хляба понеже се пече в йенаглас с капак
750грама хляб
350г...........бяло брашно
150г ..........пълнозърнесто
300г............вода
1 чл......Moрскa сол
1 чл......суха мая
* брашното може и само бяло
приготвяне на тестото:
1. слагаме продуктите в контейнера на хлебопекарната
2. пускаме машината за близо 10 минутно месене
3. вадим контейнера с тестото, завиваме го с найлонов плик и го слагаме в хладилника за около 15 часа
4. след 15часа изваждате въздуха на втасалото тесто
5. набрашняваме кухненската маса с малко брашно, също така намазваме съвсем леко йенската тенджера в дъното и
отсрани до средата със най много 2,5мл зехтин
6.разгъваме тестото върху набрашнената маса и го сгъваме като пощенско пликче
7. преместваме сгънатото тесто във тенджерата като внимаваме сгънаната част да остане долу, поръсваме тестото отгоре със брашно
8. оставяме да втаса със затворен капак за около час във фурната на 50 С и след втасването превключваме на печене, решетката на 2ри етаж на фурната
9. може да се сложи чашка вода на дъното на фурната
10. печеме общо 45 минути, в първите 30 минути със затворен капак и на 230градуса
11. последните 10-15минути печеме на 210градуса без капак
----
12. може да се пече в тенджера без капак, ако ще печете без капак, печете около 30мин на 190Ц и 20мин на 150Ц с вентилатор и с плюс около 15мин на изключена фурна (за да е същия ефекта както с капак, в цикъл печене сложете в дъното на фурната чашка/купичка/каничка със вряла вода
* йенската тенджера трябва най малко да е поне с 12cm дълбочина и с около 25cm диаметър
ИЗТОЧНИК
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар